מדריך – איך להפוך את האתר שלכם לסופר מהיר חלק א’

בחלק הזה, נעסוק בהאצת אתרים שנבנו בעזרת וורדפרס(WordPress).

אם אין לכם אתר וורדפרס אלא אתר עם מערכת אחרת או אתר שבניתם בעזרת קוד, אני ממליץ לכם לעבור לחלק השני במדריך.

אני לא אוהב יותר מדי לעשות הקדמות אז בואו נגיע לת’כלס… נא לגלול למטה…

web-development-skills
  1. שרת, שרת ועוד פעם שרת

לפני שבכלל אנחנו באים לדבר על האתר שלכם ולהבין למה הוא לא עובד מהר או ליתר דיוק למה האתר עובד מאוד לאט, נצטרך להבין בעצם, איפה האתר מאוחסן, ולמה?

אתר שמאוחסן על חברות “זולות” ובמחיר הכי זול שלהם, מן הסתם גם יעבוד בצורה “זולה” הכוונה שתרגישו איטיות מחרידה באתר שלכם, מעטים האתרים שתבנו בוורדפרס על שרתים כאלה והאתרים יעבדו לכם מהר, אז קודם כל, לפני שאתם ממשיכים לקרוא, וודאו כי אתם לא מאחסנים את האתר שלכם על שרתים כאלה, אני לא רוצה לרשום פה שמות(כדי שלא תהיה להם עילה לתביעה), אבל אם האחסון עולה לכם 100 ש”ח בשנה או פחות, כנראה שקיבלתם את השרתים הזולים ביותר.

לפעמים חברות האחסון משאירות אתכם בשרתים ישנים וחלשים בזמן שאת כל הלקוחות החדשים הם מכניסים לשרתים החדשים שלהם(כבר קרה לי), דברו איתם ונסו לברר אם השרת שעליו מאוחסן האתר שלכם יכול לעבור שדרוג או לא ואם אפשר לשדרג את האתר בתוספת תשלום סימלי, יכול להיות שזה מה שחסר לאתר שלכם ולא תצטרכו עוד לקרוא את המשך המדריך, שרת טוב כשלעצמו פותר המון המון תקלות של איטיות.

    2. תוספים/ Plugins

הבעיה הגדולה באתרי מערכות מוכנות בכלל ובאתרי וורדפרס בפרט, היא בעיית ריבוי התוספים, ובעיית התבניות והעיצוב של הדפים.

אז מה בדיוק הבעיה איתם?

הבעיה היא שהרבה פעמים, מי שמתכנת את כל התוספים האלה למיניהם(וכן התבניות וסביבות העבודה[framework] אך לשם הקיצור נשתמש במילה תוספים בלבד) לא תמיד יודע לעשות אופטימיזציה לתוסף שלו, הכוונה להפוך את התוסף ליותר יעיל הן למערכת והן למשתמש, בדרך כלל הם עובדים מאוד חזק שהתוסף יהיה שימושי למשתמש אך הוא דורש מהמערכת ומהשרת משאבים מאוד גדולים, לכן, לפני שבכלל בוחרים תוסף מסוים, כדאי ואפילו חובה לבדוק עליו ביקורות ולראות שאין מישהו ובמיוחד כמה משתמשים שמתלוננים על איטיות בגלל אותו תוסף, אם ראיתם דבר כזה, תברחו ממנו כמו מאש, הוא יאט לכם את האתר, ויכול להיות שיגיע זמן שלא תוכלו למחוק אותו ותהיו חייבים להשתמש בו, והאתר שלכם יהיה מאוד מאוד איטי.

אם כבר האתר שלכם איטי(וכנראה שבגלל זה הגעתם לפה), נסו להשבית את כל התוספים שבלעדיהם תוכלו להמשיך ולהשתמש באתר והם רק מוסיפים לכם כמה פיצ’רים למיניהם, ואפילו אם זה תוסף שאתם זקוקים לו, תשביתו אותו לצורך הבדיקה, ולאט לאט אבל בטוח תתחילו להפעיל אותם מחדש, לפעמים מספיק תוסף אחד שיפגום במהירות האתר, לכן עשו זאת בזהירות, תפעילו תוסף אחד, תמשיכו לעבוד מהאתר, תעשו ניסויים בכניסה לאתר, למשל כנסו לאתר דרך גלישה בסתר, ואז תראו תוך כמה זמן הוא עולה, אם לוקח לו יותר משניה או שניה וחצי להטען, תתחילו לחשוד באחד התוספים(או התבניות).

ברגע שתמצאו את התוסף הסורר, מחקו אותו, ואם אתם צריכים את התוסף הזה, חפשו חלופה אחרת לתוסף, ואם אתם ממש חייבים את התוסף הזה ספציצפית, פנו לתמיכה של התוסף, אם הם יעזרו לכם, מוטב, ואם לא, אני יותר מ-ממליץ לכם לחפש תוסף אחר.

     3. זיכרון מטמון/Cache

לפעמים, כדי לבנות את האתר שלנו, אנחנו צריכים הרבה תוספים, שכל אחד לבדו הוא בסדר אך כשהם מופעלים ביחד, זה מאוד מעיב על האתר, השאלה היא למה?

הרי אם יש לי שרת חזק, תוספים שעובדים בצורה טובה, ובאמת שעשו להם אופטימיזציה טובה, למה האתר עדיין איטי?

יש עוד דבר אחד שאתם יכולים לעשות כדי לגרום לאתר לרוץ יותר מהר, ומהו?

עוד תוסף 🙂 אבל התוסף הזה יגרום לכל שאר התוספים להיות יותר יעילים, כל מי שיש לו אתר וורדפרס אמור להכיר את תוספי הcache, אלה התוספים, שבעצם שומרים לנו את כל התמונות, קודים(כגון קודי JS) והעיצובים בתוך זיכרון המטמון, במקום שכל פעם, כל משתמש יפעיל את השאילתות של כל התוספים מהרבה מקומות בשרת, התוספים האלה מפעילים זיכרון מטמון שמאחסן במקום אחד בשרת את כל השאילתות והקודים והעיצובים שהשתמשו בהם עד כה, ובזכות זה מהירות האתר גדלה משמעותית.

אבל, אליה וקוץ בה, צריך מדי פעם “לשחרר” את הcache ולתת לתוסף לקבל את כל העדכונים החדשים ללא העדכונים הישנים, כי אם הוא יאגור את הכל בתוכו, אז עכשיו הוא הפך למקום גדול שצריך לחפש בו את כל מה שהמשתמש זקוק לו כדי שהאתר ירוץ לו.

ממליץ לקרוא עוד על תוספי cache, כדי לדעת איך להשתמש בהם בצורה נכונה, כיון שלפעמים הם פוגמים באתר ובתפקוד שלו.

בקרוב נכתוב מדריך שלם לשימוש בתוספי cache.

       4. תמונות וסרטונים

נסו תמיד להשתמש בתמונות וסרטונים שלא נמצאות על השרת שלכם, אלא על שרתים חזקים אחרים שבנויים כדי להתמודד עם העלאה הורדה גבוהים, למשל סרטונים תשאבו מאתרי סרטונים כגון יוטיוב, וימאו וכו’…

אם אלה תמונות שאתם חייבים שיהיו רק באתר שלכם, נסו לכווץ אותם, בוורדפרס, כהגדרת ברירת מחדל, אפשר להעלות תמונה לשרת של עד 2 מגה בית, זה המון, נסו לכווץ את גודל התמונה לעד 200 קילו בית, זה יעזור לאתר לעלות בצורה הרבה יותר מהירה מהיום, כמו שהזכרנו, לגבי סרטונים, לא ממליץ בכלל להעלות אותם לשרת שלכם, זו יכולה להיות פגיעה אנושה באתר, היזהרו.

       5. קראו את חלק ב’

נכון, פה דיברנו על דברים שמאטים בעיקר אתרי וורדפרס, כמובן שעצה מספר 1 ועצה מספר 4 מתאימה גם לאתרים אחרים, אבל התאמנו את המאמר הזה לאתרי וורדפרס, בחלק הבא נלמד על האצת כל סוגי האתרים ובעיקר נתמקד באיך למצוא את הגורם לאיטיות(כמו במדריך הזה), אבל שימו לב, חלק מהדברים במדריך הבא יתאימו לכל משתמש וחלק רק למשתמשים מתקדמים שיודעים לכתוב אתרים בקוד ולא רק עם מערכות מוכנות.

תודה רבה שקראתם את המדריך, מחכה לכם בחלק ב’ של המדריך: איך להפוך את האתר שלכם לסופר מהיר.

שלכם, נועם.

צ’או.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
נועם ברוכים

נועם ברוכים

נועם ברוכים הוא הבעלים של WebKit ישראל, אוהב לכתוב על בניית אתים ואוהב לבנות אתרים סופר מהירים, סופר מדהימים ופשוט סופר.

השאר תגובה

Your email address will not be published. Required fields are marked *